Quantcast
Channel: Gærum Dyreklinik
Viewing all 803 articles
Browse latest View live

Patellaluxation hos hund

$
0
0

Når knæskallen går af led hos hunden.

Patellaluxation ses især hos de små hunderacer.

Hyppigste hunderacer med patellaluxation:

Pomeranier, gravhunde, miniature pudler, yorkshire terrier. boston bulldogs, cocker spaniels, chow chows, belington terrier, australsk terrier, japansk chin, shar-pei, lhasa apsos, tibetansk spaniel, tibetansk terrier og labrador retriever.

Symptomer på patellaluxation hos hund:

Symptomerne på patellaluxation afhænger af hvor alvorlig luksationen er og i hvor lang tid problemet har været tilstede.

I de fleste tilfælde ses blot, at hunden af og til ikke sætter det ene bagben til jorden når den løber. Der observeres sjældent tegn på smerte, hunden undlader bare at bruge det ene ben mens den løber eller går. Efter nogle få skridt vil hunden i de fleste tilfælde bruge benet normalt.

I andre tilfælde observeres måske kun at knæskallen smutter (klikker), når hunden håndteres.

Ofte indeler man patellaluxation i 4 grader:

1. Grad:

1. grad patellaluxation giver tilsyneladende ingen smerte hos hunden. Knæskallen går af led af og til og kan let sættes på plads når benet strækkes ud.

2. Grad:

Ved 2. grad er knæet mindre stabilt. Knæskallen kan godt nok masseres tilbage i den fure den skal sidde i, men den ryger ud af furen så snart hunden har taget nogle få skridt. Over tid vil hunde med en grad 2 luxation få smerter i knæleddet på grund af gigt som udvikles som følge af luxationen.

3. Grad:

Her er problemet større og der er allerede smerter eller gigt forbundet med luxationen hos disse hunde.

4. Grad:

Ved denne grad af patellaluxation vil knæskallen ikke blive på plads i furen, heller ikke i kort tid. Disse hunde har store problemer med at gå. Hunde med denne grad og hvor tilstanden har varet over et år har konstante smerter med gigt forandringer. De går normalt med poterne roteret indad.

Bør hunde med patellaluksation altid opereres?

Borset fra grad 1 anbefaler vi altid en operation for patellaluxation. I grad 2 og opad gør vi det for at minimere hundens smerter som følge af gigtforandringer i knæleddet.

Ved at operere så tidligt som muligt undgår hunden smerter senere i livet.

 

Nedenfor en grad 4 patellaluxation:

The post Patellaluxation hos hund appeared first on Gærum Dyreklinik.


Operation for patellaluxation hos hund

$
0
0

Sådan opererer vi for patellaluxation hos hund!

Operationsteknik med anker skrue:

På Gærum Dyreklinik bruger vi Arthrex systemet til operation af hunde med patellaluxation. Denne variant af operation medfører isætning af en anker skrue i lårbensknoglen. Anker skruen har en fiberwire påsat, som bruges til at holde hundens knæskal på plads efter operationen.

Fiberwiren er ekstremt stærk og operationsteknikken medfører at der ikke opereres inde i selve hundens knæled, hvilket medfører mindre risiko for komplikationer efter operationen.

Det vil kun i yderst sjældne tilfælde være nødvendigt at gøre furen hvor knæskallen løber i dybere ved udsavning, hvilket også fremmer en komplikationsløs heling ovenpå operationen.

Her en video over operationsmetoden for patellaluxation som vi udfører den:

Pris:

Prisen for denne operation er p.t. 7.000 kr. for et led. Forhør nærmere ved behov for operation i 2 led.

Læs om årsager og symptomer m.m. ved patellaluxation hos hund her>

The post Operation for patellaluxation hos hund appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hævet ben hos hest

$
0
0

Heste kan hurtigt få et eller flere hævede ben.

Hvad er årsagen og hvad kan du gøre ved det?

Groft sagt kan man dele hævede ben hos hest i to store grupper. De der ikke betyder det store og de alvorligt hævede ben.

Ikke alvorligt hævede ben hos hest:Hævet ben 1

En almindelig årsag til hævede ben er inaktivitet hos hesten, der er vant til at bevæge sig rundt. Et eksempel kunne være en hest, der normalt er på græs, men er blevet holdt i en boks natten over, måske som følge af at den skal deltage i en konkurrence er andet tidligt dagen efter. Du bemærker, at især hestens bagben er hævede, når du trækker den ud af stalden. Benene er ikke unormalt varme og det eneste du eventuelt bemærker er, at hesten bevæger sig lidt stift, men den er ikke rigtig halt.

Denne form for hævede ben, som er forårsaget af inaktivitet og nedsat lymfe gennemstrømning, er normalt ikke alvorlig og forsvinder hurtigt når hesten kommer i bevægelse igen. Denne form for hævede ben hos hesten er mere almindelig hos ældre heste og kan påvirke alle fire ben, selvom det ofte kun ses i bagbenene.

Alvorligt hævede ben hos hest:Hævet ben hest 2

Hvis din hest har hævet ben ledsaget af halthed , varme i benet eller hoven, eller en forhøjet kropstemperatur, er det nu du skal ringe efter dyrlægen. Ved varme, halthed m.m. er det straks en alvorlig sag med et hævet ben.

Hvis hævelsen kun angår et enkelt ben er der ofte tale om en mere alvorlig tilstand. Hesten kan hæve op i et ben som reaktion på en skramme eller et lille stiksår, som kan være meget svært at finde eller påvise. Benet kan være varm ud over at være hævet. Denne form for hævelse forsvinder normalt ikke før såret er behandlet og hesten behandlet med antibiotika og betændelses dæmpende medicin.

En hest, der har en større hævelse i alle fire ben kan have en systemisk sygdom. Dette kunne være et tegn på hjerte problemer, lever eller nyresygdom , eller en bakteriel eller viral infektion. Dette er absolut en situation, der kræver en dyrlæge undersøgelse.

Behandling af hævede ben.

Behandling af ukomplicerede ikke alvorlige hævelser anbefales påsætning af varmende bandager natten over. Et rigtigt godt produkt er Equitherm>

Ved at holde benene varme forhindrer det lymfen at hobe sig op i hestens ben, når den står stille. Når hesten har været på en anstrengende tur, kan Equitherm også bruges til nedkøling og dermed virke skades forebyggende.

Udover Equitherm, kan Equigel Comfort> anvendes på samme måde.

Ved alvorlige hævelser skal dyrlægen tilkaldes udover ovenstående behandling.

The post Hævet ben hos hest appeared first on Gærum Dyreklinik.

Dermatofilose og muk hos heste

$
0
0

Lidt om årsager m.m. til dermatofilose og muk hos heste.

Muk kan angribe hele hestens krop og det er her man kalder lidelsen for dermatofilose. Sygdommen kan også “nøjes med at angribe hestens ben, her især kodebøjningen. Gør den det kalder man sygdommen for muk.

 

Årsag til dermatofilose og muk hos hest:

Sygdommen skyldes en bakteriel infektion i hestens hud med en svampelignende bakterie, som hedder Dermatofilosis Congolensis. I nogle tilfælde kan der godt være andre bakterier på spil i sygdomsudviklingen. Er der det vil dermatofilosen og mukken i reglen udvikle sig lidt mere alvorlig end hvis der er tale om den rene infektion med Dermatofilosis Congolensis.

Det er helt normal, at heste har bakterien Dermatofilosis Congolensis på huden. For at sygdommen skal bryde ud, skal der være nogle disponerende faktorer som gør, at bakterien kan vokse frem i et større antal end normalt.

De disponerende faktorer kan typisk være fugtig hud og pels hos hesten, høj luftfugtighed, høj temperatur på hestens hud eller angreb fra bidende og stikkende insekter.

Muk og dermatofilose  opstår, når såkaldte zoosporer fra bakterien vokser og danner trådlignende hyfer, som trænger ind i hestens overhud. Her vil der dannes en akut betændelsestilstand og hesten har fået muk og dermatofilose.

Dermatofilose og muk giver ikke anledning til kløe hos hesten.

 

Sådan ser dermatofilose og muk ud:

At stille diagnosen muk og dermatofilose hos hest er normalt meget nemt, idet symptomerne fra huden er meget karakteristiske. Ønskes der foretaget nærmere undersøgelse kan man kigge på et hud skrab under mikroskopet og/eller fortage en dyrkning af bakterien.

Især heste med meget tyk og lang pels om vinteren vil danne såkaldte pensel forandringer. Dette drejer sig om totter af hår der er sammenklistrede for enden, nede ved hårenes rod. Disse sidder løse og kan nemt pilles af.

Typiske angrebssteder på hesten er her hestens øverste områder som nakke, ryg, manke, kryds samt benene. Lyse områder på hesten angribes ofte først og mest af sygdommen. Ofte udvikles der også skorper, især på hestens ben og i kodebøjningen. Nulres hårene væk vil der opstå en bar plet.

 

Behandling:

Ofte er sygdommen selvbegrænsende. Det vil sige, at den langt hen ad vejen kan “helbrede” sig selv. På trods af dette anbefaler jeg alligevel at hesten behandles, hvis den får sygdommen.

Det gør jeg fordi selv mindre angreb af dermatofilose og muk hos heste kan forværres og sprede sig. Desuden kan sygdommen jo selvklart forhindre eller nedsætte hestens brugbarhed i en periode. Derudover er tilstanden smertefuld for hesten.

Ved de lettere tilfælde vil vask med en antibakteriel shampoo kunne løse problemet. Her anbefaler jeg især Sporal D shampoo (denne shampoo har taget navneforandring til Dermastel, som er nøjagtig det samme). Ved de lette tilfælde vil dette være tilstrækkelig behandling.

Er sygdommen mere udbredt eller dyberegående bør hesten også have en antibiotikabehandling via injektion. Denne behandling bør udstrækkes til 5-7 dage i træk og et godt valg af antibiotika vil være et der indeholder både penicillin og streptomycin. Denne kombination af antibiotika er særdeles velegnet mod muk og dermatofilose.

 

Forebyggelse:

For at forebygge dermatofilose og muk hos hest er det vigtigt, at skrue op for hygiejnen, da der er tale om en bakteriel infektion. Det tilrådes derfor at børste hesten med rene børster. Desuden kan det anbefales, holde hesten så tør som mulig, da et fugtigt miljø i hestens pels vil fremme udviklingen af dermatofilose. Er hesten angrebet kan en klipning være på sin plads, da en kort pels vil fremme helbredelsen. Desuden bør hesten beskyttes mod insekbid, da disse virker fremmende på smitte og spredning af dermatofilose. Et godt og skånsom middel kan her være Equisit forte.

Børster og andre redskaber bør ikke bruges fra en smittet hest til en ikke smittet hest for at undgå spredning. Efter brug bør børster og andre redskaber desinficeres, f.eks. i en Virkon S opløsning.

The post Dermatofilose og muk hos heste appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hest går pludselig i pasgang

$
0
0

Hvad er årsagen og hvad kan man gøre, når hesten pludselig begynder at gå i pasgang?

Besked:
Hej, min hest er for 3 uger siden pludselig begyndt at gå pasgang i
skridt med rytter. Gør det ikke når man trækker med ham, Hvad kan
det være, Hvad kan man gøre, Han virker lidt stresset, Kan det
være årsagen og kan man gøre noget ved det, Kan den eventuelt få noget
for stress,

Vh Mette

Hej Mette

Jeg har rigtig mange gange set heste gå i pasgang, når de har været ophidsede eller stressede, så det kan meget vel være årsagen.

Der er dog også mulighed for at pasgangen skyldes smerter. her tænker jeg i første omgang på rygsmerter, da der ikke er problemer, når der ikke er rytter på den.

Jeg synes du i første omgang skal prøve at få en rigtig dygtig rytter til at ride en tur på din hest og så se om den stadig går i pasgang. For resten hvad med dens tænder er de blevet efterset for nyligt?

Hvis din hest ellers fungerer normalt kan du godt prøve i en periode at give den et nerve beroligende tilskud og se om du har effekt af det.

Du kan finde nogle forslag på dette link>

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

The post Hest går pludselig i pasgang appeared first on Gærum Dyreklinik.

APTUS Bucadog tyggelapper

$
0
0

Aptus Bucadog tyggelapper. Spiser hunden dem eller er de kun til at tygge i.

Aptus Bucadog tyggelapper tygger hunden rigtigt længe i så man får en mekanisk rensning af tænderne, udover den enzymatiske rensning. Efter en længere tyggetid spiser de fleste hunde tyggelapperne, hvilket er helt uproblematisk.

APTUS Buccadog tyggelapper

Egenskaber:

Aptus Bucadog tyggelapper forebygger dannelsen af plak og modvirker dårlig ånde ved at de indeholdende enzymer laktoferrin og laktoperoxidase understøtter mundhulens normale forsvar (peroxidase systemet). Tyggelapperne er fremstillet af kollagen, som giver en naturlig tyggemodstand og en god smagbarhed.

Dosering:

1 tyggelap efter maden 5-20 kg Aptus Bucadog SMALL > 20 kg Aptus Bucadog LARGE Vær opmærksom på at antallet af tyggelapper kan variere i pakningerne.

Sammensætning:

Kollagen, sorbitol, valleprotein Analyse af indholdsstoffer: Protein min. 74,5% Fedtindhold min. 1,5% Fibre max. 1% Vandindhold max. 18% Tilsætningsstoffer: Aroma, konserveringsmiddel (E 202)

Brugsanvisning: 1 tyggelap efter maden Efter fjernelse af tandsten hos dyrlægen anbefales Aptus Bucadog tyggelapper dagligt. Produktet han anvendes sammen med Aptus Bucadog pasta. Opbevaring: Ved stuetemperatur (15-25ºC) Nettovægt: SMALL 224 g (25 – 27 stk)

Køb Aptus Bucadog tyggelapper online klik her>

Køb Aptus Bucadog tandpasta klik her>

The post APTUS Bucadog tyggelapper appeared first on Gærum Dyreklinik.

Finne og haleråd hos guppyer

$
0
0

Finneråd og/eller haleråd hos akvariefisk.

Finne og haleråd er en bakteriel sygdom som ses hos mange typer akvariefisk herunder guppyer.

Sygdommen skyldes infektion med bakterier, som oftest på grund af dårlig vandkvalitet.

Sådan behandler du finne og haleråd:

  • Flyt fiskene til et akvarium med bedre vandkvalitet.
  • Er dette ikke muligt så skifte vandet flere gange med nogle få dages mellemrum, så vandkvaliteten derved forbedres.
  • I de fleste tilfælde bør akvariefiskene sættes i et mindre behandlingsakvarie som tilsættes et antibiotika af tetracylintypen.

Dosering af tetracyklin mod finne og haleråd hos akvarifisk:

250- 500 mg per 80 liter vand. Doseres hver anden dag til effekt. 25% af vandet udskiftes ved hver behandling. Vandet pH værdi skal være under 7,5.

The post Finne og haleråd hos guppyer appeared first on Gærum Dyreklinik.

Behandling af Cushings syndrom hos hund.

$
0
0

Har din hund fået konstateret Cushings syndrom?

Cushings syndrom hos hund er en endokrin lidelse, hvor der udskilles for meget binyrebarkhormon til hundens blodstrøm.

At lidelsen er endokrin betyder, at det er en kirtel inden i hunden, der udskiller hormonet cortisol.

Det er binyrene som udskiller dette hormon. Cushings syndrom findes i to former. En primær nyreform også kaldet renal Cushings syndrom hos hund. Her er det alene binyrene, der er ansvarlig for den øgede mængde cortisol i hundes blod.

Der findes også en central form for Cushings syndrom. Her er det et hormon ACTH som stimulerer binyrene til at udskille for meget cortisol.

Det er cortisolen/binyrebarhormonet, der er ansvarlig for hundens symptomer på Cushings syndrom.

Forslag til behandling af Cushings syndrom hos hund:

  1. Trilostan: Har hunden fået konstateret Cushings syndrom bør den normalt behandles med Trilostan. Trilostan findes i lægemidlet Vetoryl. Trilostan nedsætter mængden af cortisol i hundes blod og af hjælper derved hundens sygdom. Effekten af Trilostan er reversibel, hvilket betyder at holder man op med at give trilostan, vender hunden tilbage til udgangspunktet. Dette er i kontrast til Mitotane.
  2. Mitotane: Med handelsnavnet Lysodren. Denne medicin virker ved at ødelægge noget af binyrebarken og nedsætter derved mængden af cortisol i hundens blod. Effekten af Mitotan er i modsætning til effekten af Trilostan ikke reversibel. Dette betyder, at der er en reel risiko for at der bliver ødelagt for meget af hundens binyre. Sker dette udvikler hunden en livtruende sygdom som hedder Addisons syndrom, hvor der er for lidt cortisol i hundens blod. Trilostan er derfor på dette grundlag et mere sikker produkt at anvende.
  3. Specific CED: Har din hund fået konstateret Cushings syndrom bør dens foder også justeres, så det understøtter selve den medicinske behandling. Specific CED er specielt udviklet til hunde med endokrine lidelser som bl.a. Cushings syndrom. Dette foder anbefales derfor til disse hunde.

Læs mere om Specific CED her>

 

Har du spørgsmål om Cushings syndrom hos hund kan du stille dem her>

 

 

The post Behandling af Cushings syndrom hos hund. appeared first on Gærum Dyreklinik.


Tilskud til katte med gigt lidelser

$
0
0

En sammenligning af nogle tilskudsprodukter til katte med gigt lidelser.

Produktets navn Indhold af gavnlige stoffer mod gigt og halthed hos kat. Indhold pr. anbefalet dosis til 4 kg kat Daglig behandlingspris pr. 4 kg kat, vejledende.
ArthroFlex Omega
  1. Glucosaminoglycaner.
  2. Proteoglycaner.
  3. Organisk svovl.
  4. Omega 3 fedtsyrer (EPA/DHA).
  5. Grønlæbet musling.
  6. Collagen 2.
  7. Vitamin C.
  8. Magnesiumsulfat.
  9. Vitamin E.
Glycosaminoglycaner 220 mg
Proteoglycaner 88 mg
Organisk svovl 99 mg
Omega 3 66 mg
Grønlæbet musling 44 mg
Collagen 2 6,6 mg

Vitamin C ca. 11 mg
Magnesiumsulfat ca. 0,55 mg
Vitamin E ca. 22 mg

2,61 kr.
Canosan Cat Naturprodukt med indhold af  Gonex™-GLME , New Zealandsk grønlæbet muslingeekstrakt. 84 mg Gonex™-GLME 2,07 kr.
Flexadin Plus mini Glucosamin

Hydrochloride (shellfish) Methylsulfonylmethane (MSM)

Creatine Monohydrate Perna canaliculus (giver Chondroitin Sulfat) Omega-3 Fede syrer (indeholder EPA and DHA) (Vitamin C)

Djævleklo

Zink Sulfat, Mangan Sulfat, Alpha Lipoic Acid, Citrus Bioflavinoids, Grape Seed Extract, Sodium Selenit

  3,32 kr.
Flexvital flydende Glycosamonoglycaner og proteoglycaner

Organisk Svovl

Omega 3

Omega 6

Vitamin C

Vitamin E

Mangansulfat

 

Glycosamonoglycaner og proteoglycaner 560 mg

Organisk Svovl 180 mg

Omega 3 (EPA 4,8 mg-DHA 7,2 mg)

120 mg Omega 6 (GLA)

20 mg Vtamin C

20 mg Vitamin E

20 mg Mangansulfat

2,23 kr.

 

Se en samlet oversigt over gigt midler til katte her>

The post Tilskud til katte med gigt lidelser appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hvor længe smitter ringorm hos hest?

$
0
0

Din hest har fået ringorm. Du behandler den, men hvor længe kan den egentlig smitte andre heste?

For at besvare dette spørgsmål skal vi se på hvad ringorm er forårsaget af.

Smitstoffer ved ringorm hos hest:

Det er vigtigt for at forstå, hvor længe hesten kan være smittefarlig med ringorm, at vide hvilke smitstoffer det er som forårsager ringorm.

Ringorm forårsages af svampe tilhørende Microsporum og Tricophyton gruppen. Der er altså ikke på trods af navnet ringorm tale om en orm, men om en svampeinfektion i hud og hår på hesten. Der findes tre almindeligt forekommende ringormtyper i Danmark. Når hesten har overstået en infektion med den ene type ringorm udvikler den i reglen modstandskraft mod denne type. Dette forhindrer dog ikke hesten i at kunne blive smittet med de to andre typer. Svampene som giver ringorm, kan danne sporer. Disse sporer er meget modstandsdygtige og kan overleve i mange år.

Betydning af ringorm hos hest:

Ringorm i sig selv er en ganske harmløs hudlidelse, men den får især vigtig betydning fordi ringorm er en såkaldt zoonose, som kan smitte mange dyrearter og også smitte til mennesker, hvor ringorm typisk giver et rødt udslet. Ringorm er desuden meget smitsomt.

Sådan behandler du hesten for ringorm:

I Danmark behandler man oftest ringorm hos heste ved vask med Imaverol eller Sporal D / Dermastel shampoo. Der er tale om vask af de angrebne områder. Vask foretages 4 gange med 3-4 dages mellemrum.

Sådan undgår du smitte med ringorm til andre heste:

Hvis din hest har fået ringorm er det vigtigt, at gøre så meget som muligt for at undgå smitte til andre heste, andre dyr og mennesker i stalden som muligt.

Heste med ringorm bør isoleres fra andre heste og der bør anvendes separat udstyr til heste med ringorm. De bør have egne strigler med mere. De personer som passer heste med ringorm bør anvende engangshandsker for at undgå at blive smittet af hesten.

Man bør desinficere strigler, dækkener med videre som har været i kontakt med den smittede hest for at undgå spredning af infektionen i stalden og for at hesten efter behandling bliver geninficeret med ringorm.

Et egnet desinfektionsmiddel til dette brug er Virkon S.

 

Så længe kan ringorm smitte: 

Svampene danner sporer. Disse spore kan overleve i op til 20 år i staldmiljøet og derfor i princippet forårsage nye udbrud med mellemrum hos hestene, når der er kommet nye heste til stalden, der ikke tidligere har været smittet med ringorm.

I praksis kan smittet hest komme sammen med ikke smittet hest 3 uger efter den sidste ringorm er færdigbehandlet hos hesten, uden der er opstået nye ringorm på hesten i mellemtiden.

De tre uger er anbefalet fordi inkubationstiden for ringorm er 2-3 uger. Inkubationstiden er den tid som går fra hesten bliver smittet med ringorm til man kan se, at hesten har ringorm.

 

 

The post Hvor længe smitter ringorm hos hest? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hvad får hestens hov til at vokse?

$
0
0

Nogle heste hove vokser langsom, mens andre vokser hurtigt, hvad er årsagen til det?

Et gammelt ordsprog siger no hoof, no horse. Dette er stadig aktuelt, da hesten ikke kan fungere optimalt hvis fundamentet, hovene ikke er i bedst mulig skik.

Hvordan vokser hestens hov?

Hestens hov vokser i gennemsnit 10 mm om måneden. Fortil i hoven i tåstykket tager det under normale omstændigheder mellem 9 og 12 måneder for hoven at vokse hele vejen ned. I dragterne tager det imidlertid kun 4 til 5 måneder for hoven at vokse fra kronranden til enden af hoven.

Dette betyder, at hoven og dermed hornvæggen i dragterne er betydeligt yngre end hornet i tåen. Dette yngre horn er mere elastisk og indeholder mere vand.

Hos yngre heste vokser hoven betydeligt hurtigere end hos voksne heste. Hos diende føl vokser hoven i reglen omkring 15 mm om måneden, mens hoven hos en åring vokser ca. 12 mm om måneden.

Udover alderen er der dog en række andre faktorer som påvirker hovens vækstrate.

  1. Temperaturen: Hoven vokser langsommere om vinteren, når det er koldt i forhold til om sommeren.
  2. Fugtighed i hestens omgivelser: Er omgivelserne meget tørre vokser hoven langsommere end hvis det er fugtigt.
  3. Arv: Nogle hesteracer har fra naturens side bedre hornkvalitet end andre. Som eksempel på hesteracer med god hovkvalitet kan nævnes Araberen og mange ponyracer. Dårlig hovkvalitet ses især hos racer som f.eks. fuldblod.
  4. Sygdom og feber: Ved sygdomme, især dem der giver feber vil hovvæksten nedsættes. Typisk kan man se ringe på hornvæggen flere måneder senere.
  5. Beskadigelse af kronranden: Beskadiges kronranden, hvor hoven vokser fra vil betyde, at væksten nedsættes eller eventuelt bliver hornet af dårlig kvalitet.
  6. Ved ensidige haltheder: Hvis hesten er meget halt på et ben, vil den lægge det meste af vægten over på det raske ben. Hoven på det raske ben vil derfor vokse langsommere og der kan også komme en unormal hovform på det raske ben.
  7. Motion: Bliver hesten trænet, vil dens stofskifte øges. Dette vil også medføre, at hovvæksten øges.
  8. Ernæring: Dette er et meget vigtigt punkt. Der er flere forskellige vitaminer og mineraler, samt andre næringsstoffer i foderet som har betydning for hovens vækst. Mangler et eller flere af disse stoffer i den optimale mængde og kvalitet vil hoven vokse langsommere og det producerede horn vil være af ringe kvalitet.

Sådan fodre du hestens hove.

Generelt vil underfodring af heste, med hensyn til både kalorier og alle andre næringsstoffer have en negativ indflydelse på hov væksten.

Undersøgelse viser:

  • Nyligt fravænnede føl som kun får en trediedel af deres foderbehov dækket har en hovvækst som er en trediedel langsommere end føl, som modtager en adækvat mængde foder. Hovens elasticitet og styrke bliver dog ikke påvirket af den nedsatte fodermængde.
  • For lidt protein i foderet vil give nedsat hov vækst, men også horn af dårlig kvalitet, som giver kløfter og sprækker i hoven. Dette er dog sjældent et problem, måske lige med undtagelse af unge heste, der vokser og hopper som dier et føl, samtidig med at de udelukkende lever af græs eller hø af dårlig kvalitet uden nogen form for tilskud.
  • Calcium, fosfor og ikke mindst forholdet mellem calcium og fosfor har stor betydning for hovenes vækst. Når dette bliver et problem er det i reglen fordi der er for meget fosfor i foderet. Et foder som hovedsagligt består af korn og skaller, med relativt lidt hø kan give calciummangel. Her kan lucerne hjælpe, da dette er rigt på calcium.
  • Biotin er hov vitaminet par excellence.  Det er et B vitamin og man kender stadig ikke den eksakte mekaniske hvorved en stor del heste reagerer positivt med hensyn til hov vækst og hornkvalitet, når de får et tilskud af biotin. De fleste undersøgelser viser gavlig effekt af biotin tilskud til heste med dårlige hove. Enkelte undersøgelser viser dog ingen positive effekter. Normalt regnes der med at der skal et tilskud på minimun 25 mg Biotin til dagligt for at have en gavnlig effekt på hovene. Tilskuddet skal desuden give i en periode på mindst 6 – 12 måneder.
  • Aminosyrer og her især methionin og cystein med deres indhold af svovl anses som essentielle i produktionen af den keratin som indgår i hovene. Alene har disse aminosyre sandsynligvis ingen effekt på hovene, men i kombination med biotin er der en positiv synergistisk effekt. Derfor findes aminosyrene ofte i biotintilskud.
  • Zink, et sporstof er vigtig for kroppens anvendelse af aminosyre med svovlindhold. Er der for lidt zink vil væksten nedsættes. Optagelsen af zink fra foderet er nøje korreleret med optagelsen af kobber. Begge mineraler skal således være til stede i det optimale forhold (fra 3:1 til 5:1, zink til kobber), for at virke optimalt. Alene har zink sandsynligvis ingen effekt, men i kombination med kobber, biotin og aminosyrer er der en positiv effekt på hestens hov.

Se vores produkter til hesten hove her>

 

 

The post Hvad får hestens hov til at vokse? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Neutralisering af katte i uge 39

$
0
0

Billig neutralisering af katte i uge 39.

Nedenstående pris gælder kun fra og med mandag d. 21. september til torsdag d. 24. september.

Kastration af hankat 325 kr. Om ønsket kan katte øretatoveres og registreres i Dansk katteregister samtidig. Dette er gratis.

Sterilisation af hunkat 500 kr. Om ønsket kan katte øretatoveres og registreres i Dansk katteregister samtidig. Dette er gratis.

 

Ønsker du at gøre brug af dette tilbud så ring 9848 6222, bedst mellem 8.30 og 9,30.

 

NB: tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatter.

 

 

 

The post Neutralisering af katte i uge 39 appeared first on Gærum Dyreklinik.

Når hesten får diarré på græs

$
0
0

Hest med diarré på græs.

Der er ret mange heste, som får diarré når de går på frodigt græs. Især forårsgræs er kendt for at give hestene tynd mave, men også senere på året, hvis græsset vokser godt kan hestene have problemer med diarré.

Lad det være slået fast med det samme. det er aldrig normalt for en hest at have diarré, når den er på græs. Fungerer hestens mave tarmsystem optimalt vil alt vandet i foderet og dermed også græsset blive optaget af hestens tarm og udstillet gennem nyrerne og ikke som diarré gennem hestens endetarm.

Hvad er årsagen til, at nogle heste får diarré på græs?

  • Forårsgræs og græs i høj vækst indeholder meget protein. Der kan være tale om mere end 20% protein. Dette protein optages normalt gennem hestens tyndtarme, men ved et højt indhold kan en del af proteinet nå hestens tyktarm, hvor mikroorganismerne i hestens tyktarm vokser på det og forårsager gas og skumdannelse, med efterfølgende diarré. Hurtigt voksende græs har et højt indhold af sukker og stivelse, som kan give en ændring i sammensætningen af de bakterier, der er i hestens tyktarm. Dette kan igen forårsage øget syredannelse i tarmen og irritation af hesten tyktarm.
  • Når sammensætningen af bakterier i hestens tyktarm ændres vil disse nye bakterier kunne danne flere giftstoffer end normalt. Et andet problem ved en ændring i bakterie sammensætningen er, at der bliver færre af de gode bakterier som nedbryder foderets bestanddele af fibre.
  • Diarré på græs er ofte mest et kosmetisk problem end et egentligt medicinsk problem. Det bør dog tages alvorligt, da det pludseligt kan udvikle sig til kolik og forfangenhed. Dette også selvom hesten har gået på græs døgnet rundt syv dage om ugen.

Hvad kan der gøres for at forhindre græs relateret diarré hos heste?

  • Begrænse adgangen til græs. Nøjes med at give hesten adgang til græsmarken til nogle timer om dagen, indtil du finder en balance, hvor hesten ikke får diarré. Er dette ikke praktisk muligt, så overvej at give hesten en mundkurv på, som reducerer dens græsoptagelse.
  • Giv hesten hø med masser af fibre en del af dagen. Det vil også hjælpe på bakterie sammensætningen i hestens tyktarm.
  • Herudover kan tilskud af probiotika som f.eks. gut balancer og protexin gut balancer være med til at stabilisere bateriefloraen i hestens tyktarm.

The post Når hesten får diarré på græs appeared first on Gærum Dyreklinik.

Sådan forebygger du sommereksem

$
0
0

Din hest lider af sommereksem, men hvordan forebygger du det?

Undgå, at din hest bliver udsat for mitter i videst muligt omfang:

  1. I tusmørket, når solen står op og solen går ned: Mitterne er mest aktive i tusmørket. Du kan undgå mange mitteangreb på din hest alene ved at tage den på stald, når mitterne er mest sultne. Husk at lukke stalddør og vinduer så mitterne ikke får adgang til stalden. Desuden er det værd at huske, at mitterne har toppunkt i maj og september måned. Du kan også hænge en cirkulerende ventilator op i hestestalden. Denne skal sættes i skyggen og din hest vil elske dig for den.
  2. Undgå, at mitterne invadere din hestestald: Hold stalden fri for gødning og forrådnede plantedele. Hold i det hele tage stald og fold så ren som muligt, da gødning m.m. tiltrækker fluer og mitter.
  3. Undgå steder med mange mitter: Nogle lokaliteter har meget bedre betingelser end andre for mitterne. Steder med læ og vand vil alt andet lige have flere mitter end åbne steder med meget vind og blæst.

Beskyt din hest med en barriere mod mitterne:

  1. Mittedækkener og lignende:

Brug insekt repellerende midler:

  1. F.eks. Equisit forte, flymax derm og lignende.
  2. Hvidløg: Hvidløg vil virke mod sommereksem hos en del heste. Dette skyldes at hvidløg i hestens foder giver hestens hud en ubehagelig smag for mitterne.

Hvad du kan gøre ved din hest:

  1. Hold hesten ren: Husk at vaske din hest efter rideturen, specielt hvis den er svedig. Hold i det hele taget hesten ren, da skidt og sved tiltrækker mitter og andre insekter. Er hesten meget beskidt, brug da gerne en shampoo også. Husk også at vaske eventuelle dækkener. Ha´ gerne 2 dækkener til din hest. Et hesten bruger og et der vaskes, så der altid er et rent dækken til hesten.
  2. Hestens kløe tærskel: Kløetærsklen er den tærskel som skal overskrides før hesten begynder at klø sig. Ved sommereksem ses kløe typisk på man og hale. Det er mitternes spyt som hesten reagerer på og bliver allergisk overfor. Du kan hæve kløetærsklen med f.eks. Itch stop salve complete, eller Equidoux.

Giv din hest hørfrø og olie:

  1. Hørfrø i hestens foder nedsætter hestens allergi mod mitternes spyt: Der er udført en undersøgelser som viser, at hestens allergi overfor mitternes spyt dæmpes ved at tilsætte hørfrø til hestens foder. Dosis af hørfrø skal her være 4-500 gr. dagligt i 42 dage til en hest på 500 kg.
  2. Olie i foderet: Styrke både hud og hårlag samt har positive effekter på inflammationer. Prøv f. eks. Equioil.

Undgå sukker i hestens foder eller godbidder:

  1. Godbidder med en masse sukker og fodermidler som f.eks. melasse bør ikke gives til heste som lider af sommereksem. Nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor tilstanden forværres af sukkerstoffer eksisterer ikke, det er blot en praktisk erfaring.

The post Sådan forebygger du sommereksem appeared first on Gærum Dyreklinik.

Dermatofilose skal hesten klippes?

$
0
0

Er det en fordel at klippe en hest med dermatofilose?

Hej.
Jeg har en lille shetlænder der går i løsdrift og som har fået en meget tyk og tæt pels.
Jeg har fundet små knopper/knuder i hans hud (på ryggen, bringen og på inderlår) hvor hårene ryger af nogen steder i store totter hvor huden er helt bar og der er en klistret skælagtig tilstand nede ved hårrøderne hvor knoppen er,  jeg har en mistanke om at det kan være dermatifolose og faldt over jeres Shampoo sporal D som jeg overvejer at købe hjem og prøve.

Mit spørgsmål er bare om det bedste ville være at klippe hesten og tage dækken på eller om man kan behandle med shampooen selvom hesten har en meget stor vinterpels?
Hvad er jeres erfaring og hvad anbefaler i der?
Kan se i også har en salve ville den også være aktuel at bruge?

Sidste spørgsmål er om jeg mon selv bare skal kaste mig ud i behandlingen med jeres produkter eller om jeg også skal have min dyrlæge med på sidelinjen, altså er det nok bare at behandle med vask og salve eller skal der mere til?

MVH Julie

Hej Julie

De er ingen tvivl om at hesten meget lettere kommer af med dermatofilosen, hvis den har en kort pels. Det er netop fugt i den lange tykke pels som giver bakterierne optimale vækstforhold, så derfor kan en klipning varmt anbefales kombineret med vask med Sporal D shampoo.
Normalt er det ikke nødvendig med en dyrlægekonsultation. Revirerer du dyrlæge vil han/hun sandsynligvis behandle hesten med antibiotika i flere dage i træk. Dette er dog ikke nødvendigt, hvis du vasker den med Sporal D shampoo.

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

The post Dermatofilose skal hesten klippes? appeared first on Gærum Dyreklinik.


Det er moderne at motionere

$
0
0

Det er moderne at motionere.

For godt et halvt års tid siden begyndte jeg på noget nyt. Jeg begyndte at dyrke motion i form af løb og også lidt cykling. Målet er at løbe et maraton løb til næste år, gerne på under 4 timer.

Det sjove er, at når man sådan lige pludselig begynder at løbe lægger man for alvor mærke til hvor mange, der faktisk løber eller cykler alene for motionens skyld. Det synes jeg ikke, at jeg lagde så meget mærke til før jeg selv begyndte på denne dille. Har du lagt mærke til det? Og dyrker du selv motion?

Hvorfor ikke tage hunden med, når du træner?
Der findes rigtig mange overvægtige hunde, som ville have godt af lidt motion. Også hvor det kunne være en fornøjelse for både hunden og dig selv.

Tænk også på, hvor irriterende det er at løbe og holde i en hundeline under din løbe eller cykeltræning.

Hvad nu hvis der fandtes udstyr som gav dig din frihed ved at løbe/cykle og hunden stadig kunne deltage i denne aktivitet?

Det ville være rigtigt fedt ikke?

Det er hvad der netop gør:

Få inspiration i produkter til højre fra vores netbutik.

The post Det er moderne at motionere appeared first on Gærum Dyreklinik.

Er din hest fit for fight?

$
0
0

Equichek er navnet.

Har du en konkurrencehest har du sikkert ofte spurgt dig selv om den var helt fit for fight inden den store udfordring.

Der har ikke været nogen nem metode til at afgøre det, men det er der nu kommet med Equichek.

Equichek kan ikke fortælle dig om din hest er i form til en stor præstation, men Equichek kan give dig svaret på om din hest lider af en skjult infektion. Den kan vise om hesten er overtrænet og i det hele taget om den er sund og rask.

Har din hest været syg kan Equichek give dig svaret på om hesten er rask igen.

Der er ingen grund til at gætte længere få svaret med Equichek.

For at anvende Equichek skal du dog kunne udtage en blodprøve på din hest.

Du kan købe Equichek her>

The post Er din hest fit for fight? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Den understimulerede hund

$
0
0

Mange hunde i Danmark er understimulerede.

Frit efter den svenske hundepsykolog og psykolog Anders Hallgren.

Den understimulerede hund:

Næsten halvdelen af hundene er understimulerede. Rigtig mange hunde hviler 20 timer i døgnet. Denne understimulation kan medføre og forstærke uønsket adfærd hos hunden. Hunden oparbejder simpelthen for meget energi, som udmønter sig i en opførsel hos hunden, som hundens ejer finder uhensigtsmæssig.

Så kan man jo spørge sig selv hvordan et intelligent og ikke mindst socialt indstillet dyr som en hund kan blive understimuleret og problematisk?

Svaret på dette spørgsmål er ligetil. Det er fordi det ligger til hundens natur. Alle dyr der lever i flokke eller familier synkroniserer deres aktiviteter og udfører dem som en gruppe.

Aktiviteterne koordineres simpelthen fordi artens overlevelse afhænger af, at alle hundene gør det samme på samme tid og ikke mindst arbejder på det samme aktivitetsniveau på et hvilket som helst tidspunkt.

Det der således er en flok hundes styrke i naturen kan let blive et problem for os, fordi hunden egentlig bare gør det den bør gøre.

Hundens natur:

Dette medfører, at mens hunden endnu er hvalp gør den hvad vi gør. Den følger os ethvert sted vi bevæger os hen.
Den vil hurtigt kede sig indendøre fordi den meget tidligt lærer, at vi dens menneske er kedelige for den, når vi er indenfor i huset.
Af den grund vil hunden ofte også ligge i kurven og forsøge at sove sin kedsomhed væk, mens vi er travlt optaget med de gøremål vi har.

Her følger hunden bare sin natur. Den foretager sig ikke noget aktivt på egen hånd og derfor går der ikke lang tid fra at du havde en hvalp med hvalpenykker til du har en voksen hund der sover hele dagen undtagen lige når du lufter den.

Hunden med overskud af energi:

Dette betyder så til gengæld, at hunden lader sine batterier op hele dagen indtil den bliver luftet. Når det så endelig sker er hunden fuld af energi og trækker i snoren, gør af folk og andre hunde og angriber måske andre hunde eller andre dyr. Dette bliver så til en problematisk opførsel.
.
Vi reagerer ofte med at afkorte lufteturen for hvem ønsker at gå lange ture med en hund, der opfører sig “dårligt”.

Mental stimulering vigtig:

Mentalt er fysisk aktivitet selvfølgelig meget vigtigt for både hunden og ejeren. Dog trætter fysisk aktivitet nok ikke din hund så meget som du forventer. Det der virkelig trætter din hund er mental stimulation.
Hunden er faktisk et af de husdyr vi har som besidder den største mentale kapacitet.

I vild natur var dette vigtigt for at kunne opspore et bytte som tit var meget større og stærkere end hunden selv.
For at kunne dette var det nødvendigt, med et teamwork for at løse opgaven.
Al den form for aktivitet er i dag blevet afløst af hundemad som serveres i en skål.

Det er derfor vigtigt at stimulere hundens mentale intelligens også når den befinder sig indendøre. Dens mentale helbred er afhængig af en sådan stimulation.

Din hund har behov for at arbejde med sin næse, løse problemer og lære nye ting.

The post Den understimulerede hund appeared first on Gærum Dyreklinik.

Den understimulerede hund 2

$
0
0

Læste du den sidste artikel om de understimulerede hunde?

Her er hvad hundepsykolog Anders Halgrenn siger om Buster aktivitets måtten:

Jeg har fulgt udviklingen af Buster aktivitetsmåtten i nogle år. Måtten udfordrer hundens mentale kapacitet uden hunden alt for hurtigt lærer at løse opgaverne.
Aktivitetsmåtten er hurtigt og let at anvende og giver hunden værdifuld beskæftigelse. Denne aktivitet kan sammenlignes med en gåtur på den dobbelte tid.

Buster Aktivitets måtten.

Alle har brug for mentale udfordringer – også hunde
BUSTER ActivityMat er et nyt og innovativt aktivitetslegetøj til hunde. Det giver hund og ejer en fantastisk mulighed for at interagere samtidig med, at hunden udfordres og stimuleres mentalt.

Basis for aktivitetslegetøjet er en måtte med 35 trykknapper, placeret med en afstand på 10 cm.
Du kan sætte op til 12 forskellige opgaver på måtten. De fleste har forskellige sværhedsgrader, alt efter, hvordan de foldes og lukkes.

På måtten kan der være en eller flere opgaver på samme tid. Designet tillader en lang række kombinationsmuligheder, så aktivitetsmåtten aldrig bliver kedelig eller triviel for hunden.

BUSTER ActivityMat kan købes som et startsæt indeholdende en måtte, en praktisk taske til opbevaring samt 3 opgaver: 1 åkande, 1 kuvert og 1 kræmmerhus.
Måtte og taske kan også købes individuelt, så man selv kan sammensætte sit sæt.

Værd at vide
• Hunde er forskellige. Nogle hunde vælger at bruge deres poter meget, andre bruger snuden. Accepter den måde hunden vælger at løse opgaverne på
• Det er vigtigt, at hunden får succes, når den arbejder med ActivityMat. Giv hunden den hjælp, den behøver, uden at tage initiativet fra den
• Ved hunden ikke, hvad den skal gøre, er det en god idé at give den en godbid bare for at røre ved måtten eller opgaven
• Hvis hunden er overivrig, kan det være en god idé at lade den spise først. Hvis den derimod er mindre interesseret, kan det være en fordel, at den er sulten, når den præsenteres for legetøjet. Vælg det, der føles rigtigt
• Husk, at det er processen, der er vigtigst og ikke hvor hurtigt hunden løser opgaverne
• Hunden skal være under opsyn, når den arbejder med ActivityMat

Nyttige tips
• Giv hunden en startkommando, når den begynder at arbejde med ActivityMat
• Til at begynde med kan du lade hunden se, hvor du lægger godbidderne
• Undgå at overstimulere hunden – du må maks. arbejde 15 minutter ad gangen, men gerne flere gange om dagen
• Slut altid af med en succes for hunden på ActivityMat og giv den ros


Køb aktivitetsmåtten her

Læs brochuren om aktivitetsmåtten klik her>

The post Den understimulerede hund 2 appeared first on Gærum Dyreklinik.

Ems hos heste (Equine metabolic syndrom).

$
0
0

EMS en stofskiftesygdom hos heste.

EMS hvad er det?

Equine metabolic syndrome er en stofskiftesygdom hos heste som i sin natur ligner Cushings syndrom en del.
EMS skyldes, at hestens stofskifte danner store mængder af hormonlignende stoffer som kaldes for adipokiner. Disse stoffer fører til forøgede mængder cortisol i hestens blod. Heste med EMS vil være det man kalder insulinresistente.
Hesten har store mængder af både insulin og sukker i dens blod. Den kan ikke omsætte sukkerstoffer (kulhydrater og stivelse), på normal vis. Dette forhold kan udløse forfangenhed og unormale fedtaflejringer.

Symptomer på EMS:

Forfangenhed.

Unormale fedtdepoter. Ses typisk på hestens bug, hals, bagdel, hals og nakke. Hesten er normalt noget overvægtig.

Det skal pointeres, at hesten ikke både behøver at være forfangen og have unormale fedtdepoter samtidigt. Nogle heste har alene unormale fedtdepoter.

Hvad fremkalder EMS hos heste?

Overfodring af hesten: Dette ses især hos relativt inaktive heste og disponerer dem for EMS.

Racedisposition: Ponyer, æsler, paso fino og Morgan angribes ofte, men alle racer kan få EMS.

Hvordan undersøges det om en hest lider af EMS?

Der findes ingen enkelt test som kan påvise EMS. Er der udfra hestens symtomer mistanke om EMS, kan en blodprøve på hesten undersøges for blodsukker og insulin. Udtages blodprøven efter let faste og er værdierne forhøjede giver dette dog et godt grundlag for at stille diagnosen EMS.

Behandling af EMS:

Sukkertolerace og følsomhed for insulin kan forbedres ved en ændret foderplan som er møntet på, at få hesten til at tabe sig.

Nedsæt kalorie optagelsen og fjern simple kulhydrater fra hestens foderplan.
Giv hesten kvalitetshø. Giv den 1,5 % af dens idealvægt i hø om dagen.
Med hensyn til frisk græs, så lad kun hesten græsse om morgenen, hvor der kun er en begrænset mængde sukker i græsset. Det er også en god ide, at lade hesten have en mundkurv på når den er på græs for at begrænse græsindtaget noget.
Ellers kan du bruge betfor og eller lucerne.
Anvend derimod ikke korn, gulerødder, æbler eller andre søde sager som f.eks. melasse.

Forøg hestens træningsmængde. Selvfølgelig under forudsætning af at den ikke har smerter p.g.a. forfangenhed.

The post Ems hos heste (Equine metabolic syndrom). appeared first on Gærum Dyreklinik.

Viewing all 803 articles
Browse latest View live