Er din killing moderløs er der nogle råd her du kan bruge.
Det er et stort projekt at opfostre en moderløs killing, så nedenstående overvejelser er absolut værd at tage med i betragtning.
Vil en moderløs killing kunne udvikles normalt?
Hvis killingen opfostres helt uden kontakt til andre katte er der stor risiko for at den udvikler psykologiske lidelser som nervøsitet, aggression og nedsat evne til at takle uvante omgivelser, andre dyr og eventuelt mennesker. Normale killinger udvikler sig ved at iagttage moderen eller andre katte. Den moderløse kat, som lever i isolation fra andre katte, har ikke denne mulighed.
Hvad skal der til for at opfostre en moderløs killing?
Killingen skal have en fin varm hule, en velegnet mælkeerstatning, hvor fodringen foregår efter et fastlagt skema, stor opmærksomhed på, at killingen kommer af med afføring og urin og ikke mindst opmærksomhed på killingens generelle helbred. De problemer man oftest støder ind i når man prøver på at opfostre en moderløs killing er underafkøling, dehydrering og sult, som giver killingen et nedsat blodsukker. Disse tre problemer hænger ofte sammen og skal man have succes med opfostringen er det nødvendigt med stor opmærksomhed på disse risici, da små killinger er meget skrøbelige og kan blive syge og dø meget hurtigt.
Hvis opfostringen skal lykkes er det nødvendigt med en opofrende person til at tage sig af killingen:
- 10 fodringer i døgnet skal der til for nyfødte killinger.
- Killingen har brug for din opmærksomhed 24 timer i døgnet 7 dage om ugen, især de første 3-4 leveuger.
- Når killingen er sulten vil den normalt bevæge sig rundt og søge efter mælk. Får den ikke noget mælk vil den hurtigt falde i søvn igen, men dette er uheldigt, da killingen jo havde brug for et måltid.
Hold killingen varm:
Varme er helt nødvendig for en nyfødt killing. Killingen kan ikke selv holde varmen ved at ryste. Under normale forhold ville killingen få sin varme fra moder kattens kropsvarme. Når moderen ikke er der kan en killing holdes varm på en veltildækket varmepude eller eventuelt på et klæde, der først er opvarmet passende i en mikrobølgeovn. Pas endelig på at temperaturen ikke bliver så høj, at killingen blive forbrændt. Man kan også anvende en infrarød lampe til at holde killingen varm.
Afføring og urinering hos killingen:
I killingens første 3-4 leveuger er det nødvendigt at stimulere killingens analregion, for at den kan komme af med både afføring og urin. Hvis killingen havde sin mor ville hun slikke killingen i analregionen under halen for at stimulere reflekserne. Uden en mor er killingen helt afhængig af, at du overtager denne rolle. Killingen vil ofte skrige eller klynke, når der er noget der presser på. Brug f.eks. vådservietter beregnet til nyfødte børn og stimuler killingens analregion under halen. Dette gøres ved behov og også gerne før og efter hver fodring. Når killinger er ca. 3 uger gammel bør refleksen begynde at blive stimuleret, når killingen sættes på katte bakken.
Tegn på at killingen har det dårligt:
Under normale omstændigheder sover og spiser killinger 90 % af tiden i de første par leveuger. Klynker og skriger killingen meget eller suger den ikke sin mælk er dette et tegn på at din killing er syg. Du bør derfor straks opsøge en dyrlæge i disse tilfælde.
Hvilket mælk skal killingen have?
Ikke noget med komælk, basta. Protein og fedtindhold er simpelthen for lavt til en killing i komælk. Brug en mælkeerstning som er udviklet til moderløse killinger.
Du kan se et eksempel og få en foderplan ved at klikke her>
Hvornår skal killingen have fast føde?
Fravænningen fra mælken bør begynde i 3-4 ugers alderen. Fra denne alder begynder du at tilbyde killingen små portioner fast føde, samtidig med at du lærer den at drikke mælkeerstatningen fra en lille skål eller en spiseske. Når killingen er godt igang med den faste føde skære du gradvist mælken væk over et par uger. Den faste føde skal være et godt killingefoder.
Forstoppelse hos killingen:
Forstoppelse hos opfostrede killinger er ret normalt. Dette skyldes næsten altid problemer med at stimulere afføringsrefleksen tilstrækkeligt hyppigt. Normal afføring fra killinger er af konsistens som tandpasta. Bliver afføringen hård eller hvis killingen skal presse meget på for at komme af med afføringen er det tegn på, at killingen er ved at få forstoppelse. Skulle dette ske kan du give den lidt paraffinolie i maden. ½ ml pr. fodring i 2-3 dage bør løse problemet. I svære tilfælde bør du dog tage til dyrlæge med killingen.
Diarré hos killingen:
Diarré er en alvorlig tilstand. Diarré kan opstå som følge af overfodring, hvis mælkeerstatningen er blevet lavet for koncentreret eller p.g.a. infektion. Behandling af diarréen skal ske hurtigt, da killingen ellers vil blive dehydreret og dø meget hurtigt. I lette tilfælde kan du blande mælkeerstatningen i forholdet 1 til 1 med kogt afkølet vand. Denne blanding giver du indtil diarréen er stoppet. I alvorlige tilfælde bør du helt stoppe med mælkeerstatningen og give killingen en glukose, elektrolytopløsning i stedet. Et rigtigt godt produkt er her oralade, da dette samtidig giver killingen noget næring. Hvis killingen virker svag skal du tage til dyrlæge med den.
Hvornår åbnes killingens øjne?
Normalt åbnes øjnene inden for killingens første 1-2 leveuger. Hos nogle racer som siameser og orientalske katte kan øjnene dog godt være delvist åbne allerede ved fødslen. Hvis øjenlågene hæver op eller der kommer pus fra dem skal killingen bringes til dyrlæge for behandling.
Ormekur til killinger:
Orm er helt almindelig hos killinger. Nogle orm får de via afføring fra andre katte, via modermælken og igen via lopper(bændelorm). Killinger bør generelt have deres første ormekur i 3 ugers alderen, denne kan passende følges op med en ny kur i 7-8 ugers alderen. Det er vigtigt at dosere ormekur nøjagtig efter killingens vægt.
The post Opfostring af moderløs killing. appeared first on Gærum Dyreklinik.