Quantcast
Channel: Gærum Dyreklinik
Viewing all 803 articles
Browse latest View live

Sommereksem – forebyggelse.

$
0
0

Sommereksem – Islændereksem – Sweet Itch.

I dette tilfælde kan man ikke sige at kært barn har mange navne. Men hvad kan der gøres for at forbygge og lindre denne kløende hudlidelse hos heste?

For at forstå hvordan sommereksem forebygges er det nødvendigt at vide, at sommereksem hos heste skyldes en allergisk reaktion på spyttet fra nogle små stikkende insekter, som man kalder mitter.

5 metoder til at forebygge sommereksem:

  1. Tag hesten ind specielt i tusmørke og især i maj og september: Mitterne er mest aktive, når dagen gryr og når det bliver mørkt. I vejrmæssige normale år er mitterne endvidere mest aktive i maj og september måned.
  2. Anvend et insekt middel til din hest: Disse midler kan dels afskrække insekter herunder mitter i at stikke hesten og en del af midlerne dræber også insekterne. Eksempler på denne type midler er Equisit forte insektmiddel og Flymax Derm.
  3. Brug et middel som virker på hestens immun system: Dette er meget interessante midler til forebyggelse af sommereksem. Man kan her sige, at man har nogle midler som virker på selve roden til hestens sommereksem, nemlig dens immun system, som overreagerer på mitternes spyt. Eksempler på disse midler er BioPlus kapsler og B-Glucan max.
  4. Midler som lindrer hesten kløe: Disse midler anvendes typisk efter hesten er begyndt at klø sig og dæmper alle på forskellig måde hestens kløe. Eksempler på disse midler er Equidoux og Itch Stop Salve Complete.
  5. Tilførsel af essentielle umættede fedtsyrer: Disse midler øger generelt hudens modstand mod skadelige påvirkninger. Et eksempel på disse midler er Equioil Omega 3+6+9.

Ovenstående er ikke en udtømmende liste, f.eks er der ikke nævnt eksemdækken og det at flytte hesten til mere vindrige områder, men nogle gode bud, som har vist positiv effekt på sommereksem.

Du kan se oversigt over de midler vi har i netbutikken til sommereksem forebyggelse ved at klikke her>

The post Sommereksem – forebyggelse. appeared first on Gærum Dyreklinik.


Blærebetændelse hos hanhund

$
0
0

Blærebetændelse hos hanhund forekommer næsten aldrig.

Din hanhund småtisser, måske med blod i urinen, men har den blærebetændelse?

Diagnosen blærebetændelse stilles på et sikkert grundlag ved at udtage en steril urinprøve fra hundens urinblære. Dette gøres med et kateter. Urinprøven dyrkes herefter på en blodager eller et tilsvarende medium. Efter dyrkningen aflæses for vækst af bakterier. Er der en renkultur kan diagnosen blærebetændelse stilles og der kan laves en typebestemmelse af bakterierne og eventuelt også en resistensbestemmelse, så hunden kan blive behandlet med det mest optimale antibiotikum mod blærebetændelsen.

I al den tid jeg har været dyrlæge har jeg kun to gange kunnet påvise blærebetændelse som årsag til blod i urinen hos hanhunde, mens diagnosen blærebetændelse forekommer relativt hyppigt hos tæver.

Hvad er årsagen til at blærebetændelse hos hanhund næsten aldrig forekommer, mens tilstanden hyppigt ses hos hunhunden?

Dette skyldes den anatomiske forskel på hanhundens og hunhundens urinrør. Hunhunden har et kort urinrør, hvor bakterierne har let adgang til urinblæren, hvorimod hanhunden har et lang snoet urinrør, som ikke levner bakterierne de store muligheder for at nå op i urinblæren. Bakterierne bliver således skyllet ud, inden de når blæren.

Noget helt andet er at hanhunde så til gængæld har meget større risiko for blodig urin forårsaget af urinvejssten og urinvejsgrus end hunhunde. Det lange urinrør giver fine betingelser for at sten og grus kan kile sig fast eller beskadige urinrøret, mens det korte urinrør hos tæven ofte vil tillade sten og grus at passere.

Der findes en række andre lidt sjældnere årsager til blod i urinen, dem kan du læse om på dette link her>

Har du spørgsmål om din hund, der tisser blod kan du stille dem her>

The post Blærebetændelse hos hanhund appeared first on Gærum Dyreklinik.

Høne med slappe vinger

$
0
0

Hej :) Jeg har en høne, som har lidt slappe vinger og hale. Vingerne
hænger på hende – ikke helt ned til jorden – og hun hiver dem op
hele tiden. Halen hænger også. Hun bevæger sig ikke meget, men
spiser og drikker. Det har desværre stået på i et par måneder, men
jeg har svært ved at aflive hende, da jeg jo ikke ved, om hun har det
ok trods alt. Hvad tænker I, det kan være? Og vil det gå over –
eller skal hun have fred? På forhånd mange tak. VH Line

Hej Line

Hængende vinger og hale er tegn på at der er noget galt. Det er ofte ikke tegn på en speciel sygdom men mere et generelt svaghedstegn. Der findes dog en sygdom Mareks disease som giver slappe vinger og senere også lammelser i benene. Denne sygdom skyldes et herpes virus. Den kan ikke kureres men man kan vaccineret mod den.

Hvis det var min høne ville jeg aflive den.

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

The post Høne med slappe vinger appeared first on Gærum Dyreklinik.

Fluespray – insektmiddel til heste dopingfrit?

$
0
0

Har du overvejet om det insektmiddel du bruger til din hest er dopingfrit?

I foråret og forsommeren når det begynder at blive varmere kommer hestens fjender insekterne og måske også flåterne og angriber din hest. Det kan være en meget plagsom situation for hesten og det kan også udsætte din hest for sygdomme. Her tænkes ikke mindst på overførslen af Borreliose med skovflåten.

Som hesteejer ser du dig måske om efter en fluespray eller et velegnet insektmiddel til din hest. Men hvis du har en hest, der deltager i konkurrencer er det væsentlig, at det insektmiddel du vælger er effektivt mod insekterne, men ikke mindst at det heller ikke indeholder nogen dopingstoffer.

Det er derfor vigtigt at du ser dig godt for. det ville da være ærgerligt, at ryge i en dopingfælde på grund af intentionen om at beskytte din hest mod insekter.

I vores netbutik har vi et par fluemidler som er baseret på naturlige ingredienser og som er garanteret dopingfrie. Du kan læse mere om disse midler ved at klikke på dem i højre margen.

Læs også om dopingfrit insektmiddel til hest i ridemagasinet klik her>

The post Fluespray – insektmiddel til heste dopingfrit? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Klapsene – senebetændelse hos hest.

$
0
0

Din hest har pludselig fået en stor hævelse bagpå piben, der hvor senerne sidder.

Din hest har fået en klapsene.

En klapsene er en af de mest alvorlige lidelser en hest kan få i bevægeapperatet. Lidelsens alvor for hestens karriere er næsten på linie med et brækket ben. En klapsene er en senebetændelse som angår den overfladige bøjesene. Man ser det hyppigst på hestens forben.

Hvorfor opstår der senebetændelse?

Der er mange årsager der kan føre frem til en klapsene. Tempofyldt træning, dårlig kondition hos hesten, træthed, dårlig bane og arenaforhold, fortsat træning når hesten udviser symptomer på ømhed, et svagt eksteriør hos hesten og dårlig skoning.

Senebetændelse opstår når fibrer i senen brister. Disse bristninger giver blødninger og væskeansamlinger. Senebetændelse kan opstå akut med udpræget halthed og en hævet klapsene, der er varm og øm eller senebetændelsen kan komme mere snigende med svage symptomer.

 

Behandling af senebetændelse:

I det akutte stadium bør en senebetændelse behandles med nedkøling. Dette gøres med kolde omslag. Efter to dages nedkøling bør der behandles med varmende omslag. Hesten bør desuden behandles med et non steroidt antiinflammatorisk middel af dyrlægen. Selve senen kan behandles med hyaluronsyre, cortison eller IRAP ved injektion direkte i senen. Hesten kan desuden gives et kosttilskud som understøtter helingen af senen som f.eks Ekyflex Tendon. Er der tilgrundlæggende årsager som f.eks. forkert brug af hesten, dårlig træningsforhold eller forkert skoning skal disse udløsende årsager selvfølgelig også rettes.

 

Fremtiden for en hest med klapsene:

Heling af en klapsene tager meget lang tid. Når hesten først har pådraget sig denne lidelse kan du regne med at det tager minimum 8-9 måneder før du kan tage hesten i brug igen. Ofte vil det endda være med brug på et lavere niveau end før hesten fik skaden.

Det er dog vigtigt, at hesten får lov til at bevæge sig under helingsprocessen. Hesten SKAL IKKE HAVE BOKSRO. Giver man en hest med en klapsene boksro heler senen godt nok. Men skaden vil helt sikkert springe op igen kort efter hesten er taget i brug og du kan så begynde forfra. Nej hesten bør bevæges, men ikke belastes under helingen. På den måde heler senen under tilpasning og bliver derfor meget stærkere. De første dage trækkes hesten rundt eller den kommes på en lille fold for sig selv. Efter 3-4 uger sættes den på almindelig fold, hvor den går det næste gode halve års tid.

Efter dette forløb kan en dyrlægevurdering eventuelt med en senescanning afgøre om senen er helet. Herefter fortages der en langsom genopbygning af hesten træningsmæssigt. Her er det vigtig at give hesten god tid så regn med minimum et halvt års genoptræning.

The post Klapsene – senebetændelse hos hest. appeared first on Gærum Dyreklinik.

Djævleklo

$
0
0

Djævleklo en plante med smertestillende egenskaber.

Djævleklo har tidligere været anvendt i traditionel urtemedicin, men anvendes stadig regelmæssigt mod ledsmerter og slidgigt. Nylige undersøgelser af djævleklo har vist, at det faktisk har smertestillende effekt på slidgigt. Rygsmerter kan undgås, og især smerter af slidgigt, leddegigt og gigt også hos heste.

Hos mennesker frarådes djævleklo til patienter, der har haft problemer med mave-tarmsystemet.

Djævleklo og mavesår hos hest:

Hos heste derimod er der aldrig påvist, at brugen af djævleklo skulle have betydning for udvikling af mavesår. Djævleklo anvendes således ofte i kosttilskud til heste med gigt eller andre halthedslidelser helt uden problemer. Heller ikke ved vedvarende brug er der set eksempler på mavesår hos hest.

Vær dog opmærksom på eventuelle karens regler, hvis der er tale om en konkurrence hest. Der anbefales generelt en karenstid på 96 timer til konkurrence heste.

The post Djævleklo appeared first on Gærum Dyreklinik.

Inficeret hovbyld og Hoof Puncture Plus

$
0
0

Inficeret hovbyld kan Hoof Puncture Plus bruges?

Vi fik følgende spørgsmål:

Hvilket produkt vil du spørge om?
Hoof Puncture Plus

Skriv dit spørgsmål her:
Må produktet bruges ved hovbylder der udskiller gul betændelse? Jeg
har en hest der er voldsom angrebet af hovbylder, 3 stk i samme hov.
Det har stået på i 14 dage og betændelsen siver stadig ud! Har haft
dyrlæge 3 gange og smed 2 gange. Han bliver sat i sæbevand og pakket
ind i vat, plastpose og gaffa tape.

Hej Susanne

Ja, Hoof Puncture Plus må gerne bruges til inficerede hovbylder. Det er et desinfektionsmiddel og kan hjælpe med til at dræbe bakterierne i hovbylden.

The post Inficeret hovbyld og Hoof Puncture Plus appeared first on Gærum Dyreklinik.

Lus og kløe hos hest

$
0
0

Kløe og lus hos hest.

Hej Gærum Dyreklinik,

Min hest har haft svag kløe, som startede i vinters. Det startede med
at han bare gerne ville klø sig (på begge sider), når man striglede
ham, men omkring januar blev han også irriteret under ridning, hvor
han piskede med halen. Jeg havde fået tilpasset min sadel og tænkte
derfor at det kunne være den, der generede ham, da han har udviklet
sig meget muskulært og den måske var ved at være for smal til ham.
Han blev så syg med hoste i omkring 2 måneder, hvor jeg ikke red.
Jeg fandt ud af at han også piskede med halen uden sadel, men tænkte
så, at det nok kløede fordi han var igang med at fælde (nu var det
omkring marts måned).
I april kommer jeg igang med at ride igen stadig med den samme sadel.
Det går ok, men han pisker stadig med halen, lægger ørerne tilbage
og ryster med huden omkring manken. Det bliver værre og værre og
sidst i april begynder han at runde ryggen, som om han vil lave
bukkespring og han slår også med bagbenene. Det er nu tid til at få
vinterdækkenet af, hvilket jeg tænker vil være rart for hans kløe,
men det ser bare ud til at det klør endnu mere. Han ryster sig
konstant, når han står på staldgangen og en dag er han ved at
lægge sig ned mens jeg strigler, fordi han vil rulle sig. Han er
mildt sagt desperat, fordi det klør på ham. Den dag jeg tog
dækkenet af på folden, løber han afsted og bukker lidt. Han ruller
sig og går rundt fra hest til hest for at få dem til at gnubbe sig.
Jeg har haft en dyrlæge ind over, som har givet ham en indsprøjtning
med steorid og noget for mitter. Han er flyttet over i en anden stald
og står nu på spåner (før stod han på halm) og har fået
ordineret insektsækken. Der er gået en uge siden dyrlægen var her.
Jeg har longeret en dag og redet en dag, hvor det gik fint. Men de
andre dage har han været meget urolig og rystet sig hele tiden, så
der har jeg ladet ham stå.
Jeg har kigget og kigget efter om han kan have lus?? Men jeg kan ikke
se noget.
Kan han have lus, selvom han er pæn i pelsen, ikke har bare pletter
og jeg ikke kan se noget der kravler rundt på ham?

Hvis ja, kan jeg så bruge Advantage til store hunde? Det er jo ikke
godkendt til heste.

Jeg håber at denne brevkasse stadig er aktiv. :o)

De bedste hilsner
Sussie

Hej Sussie

Jeg synes absolut du skal prøve med en behandling mod lus. Det giver bedst mening, da der jo ikke kan være tale om mitter i vinterperioden hvor kløen opstod.

Det er samtidig min erfaring, at det kan være meget svært at påvise pelslus hos hesten. Ofte lykkes det ikke selom der kan være lus alligevel.

3 pipetter Advantages af den største slag har vist god effekt hos andre heste mod pelslus, men der er off label use.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

The post Lus og kløe hos hest appeared first on Gærum Dyreklinik.


MSM karenstid?

$
0
0

Vi fik et spørgsmål om MSM til heste regnes som doping.

Hvilket produkt vil du spørge om?
MSM

Skriv dit spørgsmål her:
Vi er, hvor min hest er opstaldet, i tvivl om, om MSM er på
dopinglisten?
Mvh Gitte

Hej Gitte

Der er ingen karenstid for MSM:

Her er produkterne som ikke har nogen karenstid indenfor DTC:

C. Ingen karenstid Øvrige substanser/naturpræparater: • Alfa-casozepin • Allium sativum (hvidløg) • Aloe vera (ægte aloe vera) • Arnica montana (solblom) • Avocado and Soybean unsaponifiable extracts (ASU) • Boswelia sp. • Bipollen (Propolis) • Calendula sp. (ringblomst) • Chondroitinsulfat • Curcuma longa (curcumin, gurkemeje) • Di-/trimetylglycin (D-/TMG) • Escin (hestekastanie-ekstrakt) • Eukalyptus • Gammaoryzanol, rice bran oil • Ginko biloba • Ginseng • Grønlæbet musling-ekstrakt (GLE) • Hamamelis (troldhassel) • Hyaluronsyre (oralt) • Kamfer • Kreatin • L-carnitin • Melaleuca alternifolia (Tea-Tree olie) • MSM, metylsulfonylmetan • Neemolie • Octacosanol • Rosa sp. (hyben) • Schisandra chinensis • Tryptofan • Yucca, Yucca schidigera • Zingiber officinale (ingefær)

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

The post MSM karenstid? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Pulsmåling på hest

$
0
0

Hvorfor måle pulsen på konkurrencehesten?

Dit navn
Rikke

Hvad vil du spørge om?
Hestens arbejdspuls

Jeg har også sendt billeder med relation til mit spørgsmål til
mail@gaerum-dyreklinik.dk?
Nej

Skriv dit spørgsmål her
Hej.
Jeg har et spørgsmål til hestens arbejdspuls. Jeg har redet en del
distanceridning (25 og 40 km) igennem årene og er vant til at ride
med pulsmåler. Jeg har det sidste år redet en 19 år gammel DV (mor
XX), og hun har en ekstrem høj arbejdspuls. Hun virker til at være i
fin form og kan også sagtens pulse ned, men jeg er blevet lidt
bekymret over at hun formår at holde en arbejdspuls på ml 140 og 185
i skridt ? I boksen og på staldgangen er pulsen ml. 40 og 46, men så
snart jeg sidder på den ryger pulsen i vejret. Jeg skal have redet i
mere end 1,5 time på tur før pulsen falder til ml. 90 og 130.
Maxpulsen hun har haft i hurtig trav og galop er 220. Jeg tænkte
først at det måske var fordi vi var i naturen og at hun her er
vågen, at pulsen var så høj, men selv i de kendte omgivelser i
ridehuset og med et udseende som om hun er ved at falde i søvn, er
pulsen 180 i skridt. Er det XX hesten der har indflydelse på den
høje puls ? Ved fra distanceridning at XX heste kan have svært ved
at gå under pulsgrænsen på 60. Specielt ved start.

Hej Rikke

Meget interessant spørgsmål. Har selv arbejdet meget med puls træning på væddeløbsheste. Det var meget hip en overgang og er det stadig mange steder, at måle puls hele tiden på hesten. Dette nok fordi at pulsen i forhold til arbejds intensiteten videnskabeligt set skulle have en direkte korrelation. Hestens puls under og ikke mindst efter arbejde kunne derfor bruges som et direkte mål for hestens form.

Formen vil vi jo alle gerne kende, men, men, men.

Der er så mange faktorer, der spiller ind på hestens puls frekvens.

Formmæssigt vil man normalt tilskrive det at hesten hurtigt finder tilbage til hvilepulsen for et udtryk for god form og omvendt, hvis pulsen bliver oppe i lang tid efter arbejdets ophør vil det være fordi hesten er i dårlig form.

Alene det at hesten får et dækken på vil hos de fleste øge pulsen med adskillige slag. Varmt vejr vil øge pulsen. Det at du siger bøh til hesten vil øge pulsen o.s.v. du forstår hvad jeg mener.

Det er min erfaring, at du på en hest kun kan bruge puls måling med et rimeligt udbytte hvis du måler i de intervaller, hvor pulsen er rigtig høj, da udefrakommende faktorer her vil være elimineret.
Det vil sige hestens puls i hver fald skal være i lejet 100 eller derover.

Som et eksempel på dette kan jeg fortælle at for godt 20 år siden trænede jeg en væddeløbshest. I de sidste mange arbejder inden finalen i det største løb for amatører lå den konstant på en meget høj puls. Men ikke mindre væsentligt så faldt pulsen ikke efter arbejdets ophør, i hvert fald kun meget langsomt. Dette skulle jo være en katastrofe og hesten skulle intet have at gøre i dette store løb. På trods af dette vandt vi finalen. Det var så dengang jeg stoppede med at tro, at puls måling på heste kunne give et fingerpeg om deres fysiske form.

Med din beskrivelse af din hest vil jeg helt klart formode, at det er hestens psyke, der gør at den kører på en høj arbejds puls. Det skal du blot ignorere så længe hesten iøvrigt virker fit.
Vi du monitorere hesten lidt kan jeg anbefale at følge den med blodprøver. Her specielt en hæmatologisk profil og en ASAT måling, men det kender du jo nok alt til.

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

The post Pulsmåling på hest appeared first on Gærum Dyreklinik.

Forebyggelse af mavesår hos fjordhest.

$
0
0

Hvilket middel kan man bruge til at forebygge mavesår hos fjordhest?

Hej Jeg har lige læst på jeres hjemmeside om de midler i har til hest med mavesår. Jeg har en fjordhest på 21 år. I sommers blev hun ramt af mavesår, hun fik gastrogaard, hvilket hjalp meget hurtigt. Nu da hun skal til at stå inde om natte og skal have alm foder igen,vil jeg gerne høre om hvad i anbefaler, jeg skal bestille. Jeg har læst lidt om acid ease og Pronutio. Hvilken af disse anbefaler i og som har den bedste effekt. Acid ease står der om at det skulle være velsmagende ( min fjordhest er ret kræsen ). Jeg vil gerne have noget som gives forbyggende, så hun ikke får mavesår i udbrud igen. Er der nogen af disse 2 ovenstående produkter som man kan give dagligt i hendes foder ? Med venlig hilsen Tina Harboe Danielsen

Hej Tina

Begge midlerne Acid Ease og Equitop Pronutin er velegnede som forebyggende mod mavesår hos heste. Når din hest er kræsen vil jeg anbefale Acid Ease, da en del heste ikke synes om smagen på Equitop Pronutrin og derfor gradvist skal vænnes til smagen. Virkningsmæssigt er de dog på linie med hinanden.

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej Ole
Tusind tak for hurtigt svar.
Jeg bestiller snarest muligt.
Kunne jeg give min hest det dagligt og hvor meget ?
Mvh
Tina

Hej Tina
Som forebyggende behandling anbefales 25 gr. to gange dagligt. Denne dosering kan du give uendeligt lang tid.

The post Forebyggelse af mavesår hos fjordhest. appeared first on Gærum Dyreklinik.

Opfostring af moderløs killing.

$
0
0

Er din killing moderløs er der nogle råd her du kan bruge.

Det er et stort projekt at opfostre en moderløs killing, så nedenstående overvejelser er absolut værd at tage med i betragtning.

Vil en moderløs killing kunne udvikles normalt?

Hvis killingen opfostres helt uden kontakt til andre katte er der stor risiko for at den udvikler psykologiske lidelser som nervøsitet, aggression og nedsat evne til at takle uvante omgivelser, andre dyr og eventuelt mennesker. Normale killinger udvikler sig ved at iagttage moderen eller andre katte. Den moderløse kat, som lever i isolation fra andre katte, har ikke denne mulighed.

Hvad skal der til for at opfostre en moderløs killing?

Killingen skal have en fin varm hule, en velegnet mælkeerstatning, hvor fodringen foregår efter et fastlagt skema, stor opmærksomhed på, at killingen kommer af med afføring og urin og ikke mindst opmærksomhed på killingens generelle helbred. De problemer man oftest støder ind i når man prøver på at opfostre en moderløs killing er underafkøling, dehydrering og sult, som giver killingen et nedsat blodsukker. Disse tre problemer hænger ofte sammen og skal man have succes med opfostringen er det nødvendigt med stor opmærksomhed på disse risici, da små killinger er meget skrøbelige og kan blive syge og dø meget hurtigt.

Hvis opfostringen skal lykkes er det nødvendigt med en opofrende person til at tage sig af killingen:

  1. 10 fodringer i døgnet skal der til for nyfødte killinger.
  2. Killingen har brug for din opmærksomhed 24 timer i døgnet 7 dage om ugen, især de første 3-4 leveuger.
  3. Når killingen er sulten vil den normalt bevæge sig rundt og søge efter mælk. Får den ikke noget mælk vil den hurtigt falde i søvn igen, men dette er uheldigt, da killingen jo havde brug for et måltid.

Hold killingen varm:

Varme er helt nødvendig for en nyfødt killing. Killingen kan ikke selv holde varmen ved at ryste. Under normale forhold ville killingen få sin varme fra moder kattens kropsvarme. Når moderen ikke er der kan en killing holdes varm på en veltildækket varmepude eller eventuelt på et klæde, der først er opvarmet passende i en mikrobølgeovn. Pas endelig på at temperaturen ikke bliver så høj, at killingen blive forbrændt. Man kan også anvende en infrarød lampe til at holde killingen varm.

Afføring og urinering hos killingen:

I killingens første 3-4 leveuger er det nødvendigt at stimulere killingens analregion, for at den kan komme af med både afføring og urin. Hvis killingen havde sin mor ville hun slikke killingen i analregionen under halen for at stimulere reflekserne. Uden en mor er killingen helt afhængig af, at du overtager denne rolle. Killingen vil ofte skrige eller klynke, når der er noget der presser på. Brug f.eks. vådservietter beregnet til nyfødte børn og stimuler killingens analregion under halen. Dette gøres ved behov og også gerne før og efter hver fodring. Når killinger er ca. 3 uger gammel bør refleksen begynde at blive stimuleret, når killingen sættes på katte bakken.

Tegn på at killingen har det dårligt:

Under normale omstændigheder sover og spiser killinger 90 % af tiden i de første par leveuger. Klynker og skriger killingen meget eller suger den ikke sin mælk er dette et tegn på at din killing er syg. Du bør derfor straks opsøge en dyrlæge i disse tilfælde.

Hvilket mælk skal killingen have?

Ikke noget med komælk, basta. Protein og fedtindhold er simpelthen for lavt til en killing i komælk. Brug en mælkeerstning som er udviklet til moderløse killinger.

Du kan se et eksempel og få en foderplan ved at klikke her>

Hvornår skal killingen have fast føde?

Fravænningen fra mælken bør begynde i 3-4 ugers alderen. Fra denne alder begynder du at tilbyde killingen små portioner fast føde, samtidig med at du lærer den at drikke mælkeerstatningen fra en lille skål eller en spiseske. Når killingen er godt igang med den faste føde skære du gradvist mælken væk over et par uger. Den faste føde skal være et godt killingefoder.

Forstoppelse hos killingen:

Forstoppelse hos opfostrede killinger er ret normalt. Dette skyldes næsten altid problemer med at stimulere afføringsrefleksen tilstrækkeligt hyppigt. Normal afføring fra killinger er af konsistens som tandpasta. Bliver afføringen hård eller hvis killingen skal presse meget på for at komme af med afføringen er det tegn på, at killingen er ved at få forstoppelse. Skulle dette ske kan du give den lidt paraffinolie i maden. ½ ml pr. fodring i 2-3 dage bør løse problemet. I svære tilfælde bør du dog tage til dyrlæge med killingen.

Diarré hos killingen:

Diarré er en alvorlig tilstand. Diarré kan opstå som følge af overfodring, hvis mælkeerstatningen er blevet lavet for koncentreret eller p.g.a. infektion. Behandling af diarréen skal ske hurtigt, da killingen ellers vil blive dehydreret og dø meget hurtigt. I lette tilfælde kan du blande mælkeerstatningen i forholdet 1 til 1 med kogt afkølet vand. Denne blanding giver du indtil diarréen er stoppet. I alvorlige tilfælde bør du helt stoppe med mælkeerstatningen og give killingen en glukose, elektrolytopløsning i stedet. Et rigtigt godt produkt er her oralade, da dette samtidig giver killingen noget næring. Hvis killingen virker svag skal du tage til dyrlæge med den.

Hvornår åbnes killingens øjne?

Normalt åbnes øjnene inden for killingens første 1-2 leveuger. Hos nogle racer som siameser og orientalske katte kan øjnene dog godt være delvist åbne allerede ved fødslen. Hvis øjenlågene hæver op eller der kommer pus fra dem skal killingen bringes til dyrlæge for behandling.

Ormekur til killinger:

Orm er helt almindelig hos killinger. Nogle orm får de via afføring fra andre katte, via modermælken og igen via lopper(bændelorm). Killinger bør generelt have deres første ormekur i 3 ugers alderen, denne kan passende følges op med en ny kur i 7-8 ugers alderen. Det er vigtigt at dosere ormekur nøjagtig efter killingens vægt.

 

 

 

 

 

The post Opfostring af moderløs killing. appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hævelse af haseleddet hos hest

$
0
0

Hest med hævet haseled.

Hvad vil du spørge om?
Hævelse ved haseleddet?

Jeg har også sendt billeder med relation til mit spørgsmål til
mail@gaerum-dyreklinik.dk?
Ja

Skriv dit spørgsmål her
Frieser vallak, Lige fyldt 6 år. Tilreddet som 4,5års. 170stg og en tung dreng. Som billedet viser er der en blød hævelse på det ene bagben v. haseleddet. Det er tydeligt ved sammenligning af benene.
Hesten viser ikke tydelig halthed, men som om den små trækker lidt på det. Den er i fast ridning 4-5 dage om ugen, både dressur, terræn og små spring. Jeg har ikke tidligere bemærket halthed på hesten før i søndags, hvor den pludselig var “stok” halt på et formentlig forben. Den var halt frem til i torsdags. Nu trækker den pludselig på bagbenet og har hævelser der. Jeg har ikke kunne mærke varme på forbenene eller hævelser, ej heller bagbene før nu. Skal jeg være bekymret? Hesten har nu været urentgående i en uge. Jeg er i tvivl om bulen har været der siden køb, da jeg ikke har bidt mærke i noget før denne yderligere gennemgang. Søndag da haltheden
opstod på forbenet (formentlig), da havde hesten lige tændt af og stak af en kort tur med bukkespring. Jeg har givet den ro siden, men tjekket for halthed. Hvad gør jeg nu? Nogen ideer til årsagen herfor? Er bekymret for om jeg nu står med en ung hest som fejler noget.

Hesten er nu i dag tydelig halt på bagbenet og træder forsigtigt på det i skridt/trav i longe. Hævelsen er varm og synes større end tidligere. Ingen feber. Ingen reaktion ved tryk på hævelse eller bagbenet generelt. (hesten galopere og traverne gerne på folden fortsat med de andre). Påtænker dyrlæge, hvis ikke hævelsen er faldet eller bedring. Men hvor længe og vente er forsvarligt.

å er der billeder vedhæftet. Håber de er fyldestgørende.
problem: h.b. (bule kan ses tydeligt og er varm)
Der er billeder af v.b også, men dette er ikke varmt. Der er en mindre bule, men denne bule har altid været der og på h.b har den været magen til indtil for nyligt.

Vh 🙂

Hej Timie

Hesten har en udfyldning i det man kalder vandspat kammeret. Dette er det “ægte” haseled. Årsagen kan være OCD (Osteochondrosis dissecans) populært kaldet ledmus, men årsagen kan også være en fostuvning af haseleddet.

Hesten bør røntgen undersøges for at afgøre præcist hvad diagnosen er.

Med venlig hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

 

Hej Timie

Der skal være tale om en handels fejl, hvis du skal kunne lade handlen gå tilbage eller evt. få et afslag i prisen. Generelt skal 3 kriterier være opfyldt. Disse er:
1. Fejlen skal være tilstede på købstidpunktet. (tilbagedaterbar).
2. Fejlen skal være skjult for almindelig undersøgelse.
3. Fejlen skal være væsentlig.
I tilfældet osteochondrose er dette jo en udviklingsfejl, som opstår mens hesten vokser op og derfor vil jeg mene at den er tilbage daterbar til før købet. Fejlen er desuden skjult, da der jo skal en røntgen undersøgelse til for at konstatere, at det er OCD der er galt med hesten. Fejlen er desuden væsentlig, da den jo både kan give halthed (ofte lettere grader) og da hesten ofte er svær at sælge videre med denne skavank.
Så alt ialt vil jeg mene du har en god sag overfor sælger, såfremt din hest lider af osteo chondrose. Men dette er jo noget du i givet fald skal snakke med en jurist om, hvis sælger ikke vil acceptere et erstatningsansvar.

Med venlig hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

 

The post Hævelse af haseleddet hos hest appeared first on Gærum Dyreklinik.

Indeholder Flexadin Advance blålæbet musling?

$
0
0

Vi fik dette spørgsmål.

Hvilket produkt vil du spørge om?
Flexadin Advanced

Skriv dit spørgsmål her:
Indeholder produktet blålæbet musling?
Hvilke kosttilskud vil være optimale at give til en Rottweiler, 20
mdr. med HD-D og AD-3/2.

Hej Helle

Nej Flexadin Advanced indeholder UC2 (kollagen som ikke er “gået i stykker”).

Skal du have noget med grønlæbet og ikke blålæbet musling så findes det i Canosan.

Begge midler får vi gode tilbagemeldinger på så jeg vil ikke fremhæve det ene fremfor det andet.

The post Indeholder Flexadin Advance blålæbet musling? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Alterrnativer til zylkene til hest

$
0
0

Zylkene til hest. Findes der alternativer?

Hej Ole,

Min hest er lige blevet opereret i knæet, har stået i boksro i 5 uger pt, og skal nu til at skridte for hånd. Meeenn første tur gik fint.. men i går eksploderede hun i spænding, steglede flere gange, løb fra mig og faldt igen.. så jeg er grædefærdig og bange – og har derfor behov for noget til at gøre hende lidt rolig. Ellers ved jeg ikke hvordan jeg kan gå med hende, og hvordan hun kan komme på sygefold.

Hjælp – gode råd modtages!

Vh Dorthe

Hej Dorthe

Synes du skal prøve et af de midler der var nævnt i sidste mail. Alternativt kan du få en recept hos din dyrlæge på noget der hedder Domosedan Gel.

Alternative midler ser du her:

Zzen

Confidence Eq

Chillax

The post Alterrnativer til zylkene til hest appeared first on Gærum Dyreklinik.


Flexadin Mini, dosering m.m.

$
0
0

Flexadin mini kan alle katte tåle det?

Hej Hvor mange tbl Flexadin mini skal min kat have? Hun vejer 6,5 kg. Mvh Tine bang PS. Kan alle katte tåle Flexadin? jeg kan se der er noget i som hedder Djævleklo eller sådan noget og er det ikke et naturprodukt? Det er det der får mig til at tvivle lidt, da jeg ikke aner hvad det er.

Hej Tine.

Når din kat vejer 6.5 kg skal den have en godbid (tablet) dagligt af Flexadin mini. Djævleklo er en plante som har vist sig at have smertestillende egenskaber især ved gigtlidelser.
Alle katte burde kunne tåle Flexadin. Jeg ha aldrig set eller hørt om en kat der ikke kunne tåle det.
Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

The post Flexadin Mini, dosering m.m. appeared first on Gærum Dyreklinik.

Equitop Pronutrin ved behandling med NSAID

$
0
0

Forebyggelse af mavesår hos hest ved behandling med actylsalicylsyre og andre non steroide antiinflammatoriske stoffer.

Hvilket produkt vil du spørge om?
Equitop Pronutrin

Skriv dit spørgsmål her:
Har en hest der er i behandling for en blodprop og får 4000 mg hjertemagnyl. Derudover giver jeg den medigest fra st hippolyt mod dårlig mave. Mit spørgsmål lyder derfor på, om jeg for at forebygge mod mavesår kan give den Equitop Pronutrin (da den får en høj dosis acetylsalicylsyre).
Er det overhovedet en god ide og kan Equitop Pronutrin kombineres med hjertemagnyl og Medigest?
På forhånd tak for hjælpen
Hilsen Mette Thomsen

Hej Mette
Du kan godt give din hest Equitop Pronutrin sammen med hjertemagnyl og medigest. Når den får en høj dosis af acetylsalicylsyre er det endda en rigtig god idé at forebygge mavesår.
Det er sådan at acetylsalisylsyre og andre smertestillende midler med antiinflammatorisk effekt øger risikoen for mavesår. Da heste i forvejen har meget stor tendens til mavesår er der således
rigtig god mening i at forsøge at forebygge istedet for at skulle til at helbrede, når skaden først er opstået.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

The post Equitop Pronutrin ved behandling med NSAID appeared first on Gærum Dyreklinik.

Lidt om Fransk hjerteorm

$
0
0

Fransk hjerteorm og Amerikanerne.

jeg har et spørgsmål, som jeg håber, I kan og vil hjælpe med. Mine amerikanske hundevenner rasr overfolk, der ikke forebygger hjerteorm hos hunde, men det kan man da ikke herhjemme, så vidt jeg ved – kan man? Hvis man kan, hvorfor gør man det så ikke? Dyrlægerne i USA anbefaler det på det kraftigste. Jeg synes, I skulle skrive noget om det på jeres side. En anden ting er, at derer en fejl på jeres Facebookside – Der står: Gærum dyreklinik med mange års erfaring indenfor smådyr og heste og endte husdyr. Desuden har vi en stor med hurtig levering og kvalitets produkter til en konkurrence dygtig pris. Desuden har I en stor hvad? netbutik eller hvad skulleder står der? Mange hilsner Aino 🙂

Hej Aino

Vi har opdateret vores facebookside. Tak for info, vi havde en medarbejder som var lidt ordblind. Med hensyn til Amerikanere. Det er ikke alt der kommer fra Amerika der er godt. Med hensyn til hjerteorm så er det ikke Fransk Hjerteorm de harr mange steder i Amerika men den meget farligere Dirofilaria imitis.
Ofte oplever man at Amerikaner tror at løsningen består i kraftig medicinering, men det gør det næppe. Når man behandler meget finder ormene en måde at overleve behandlingen på. Dette kaldes resistens mod ormemidlet. Resistens mod ormemidler er vidt udbredt i mange lande, herunder Amerika. I Danmark har vi ikke dette problem, bl.a. fordi ormemidler er receptpligtige og har været det i mange år efterhånden. Dette sikrer, at kun syge dyr behandles.
Desuden sikre veterinærlovgivningen at dyrlæger kun må ordinere ormemiddel til konstaterede smittede dyr.
Herunder kan du læse kapitel 7 i bekendtgørrelsen om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordination af lægemidler til dyr:

Kapitel 7

Anvendelse, udlevering og ordinering af receptpligtige antiparasitære lægemidler

§ 32. Til behandling af dyr må dyrlægen udlevere eller ordinere receptpligtige antiparasitære lægemidler til gennemførelse af én behandling af det eller de dyr, for hvilke dyrlægen har stillet en diagnose. Dette gælder også i de i § 23, stk. 1, §§ 24-26 og § 27, stk. 1, angivne tilfælde.

Stk. 2. Receptpligtige antiparasitære lægemidler må i helt særlige tilfælde, hvor der er en veterinærfaglig begrundelse herfor, anvendes, udleveres eller ordineres uden forudgående konstateret parasitbelastning.

Stk. 3. I forbindelse med eksport og ved rejse med kæledyr, hvor modtagerlandet kræver det, må receptpligtige antiparasitære lægemidler anvendes, udleveres eller ordineres uden forudgående konstateret parasitbelastning.

Stk. 4. Dyrlægen skal i de i stk. 2 og 3 nævnte tilfælde føre optegnelser, der begrunder anvendelsen, udleveringen eller ordineringen. Optegnelserne skal opbevares i 5 år og på forlangende forevises for eller udleveres til kontrolmyndigheden.

Er du i tvivl om din hund har Fransk Hjerteorm består proceduren altså ikke i at give et lægemiddel men i at undersøge gødningsprøver fra hunden for at konstatere om den er smittet. Er den det er behandling af Fransk Hjerteorm relativt enkelt.

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

The post Lidt om Fransk hjerteorm appeared first on Gærum Dyreklinik.

Hund sutter på sine egne patter

$
0
0

Nervøs drægtighed m.m. hos hund.

Har en lab som er 9 år gl. og hun sutter uafbrudt på sin patter hvor
der kommer mælk ud. er det normalt??

Skriv dit spørgsmål her
Tak fordi du ikke svaret å mit spørgsmål jeg sent igår. Hvorfor har du sådan et formular og så svarer ikke ???

Hej Harry
Der er tale om en gratis service jeg yder helt uden nogen betaling. Hvis du læser siden igen står der, at vi forsøger at besvare henvendelser indenfor et døgn. Du sendte dit spørgsmål kl 13.28 i går og brokker dig nu over manglende svar her kl 7.11. Det er jo under et døgn, men på trods af dette vil jeg da gerne hjælpe dig.
Læs selv:
Det er ikke normalt, men er det en patte eller alle dens patter den sutter på og hvor gammel er den?

 

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

Undskyld det var ikke ment som brok bare en bekymrede hundeejer og talt men en mens du var ud, da jeg ringet, at du vil svar sener den dag eller om aften. Tror der er den en pat men ikke sikker. Hun bliver 10 År Jan 2017 og har havde sidste løbetid i Juli.

MVH
Harry
Hej Harry
Hvis det kun er en patte bør du tage til dyrlægen med hende, da hun nok så har brystbetændelse eller evt. noget andet der generer hende.
Det er de 4 bagest patter. Når jeg trykker på hver af dem kommer der mælk ud.

Hej Harry

Når det er flere kirtler det drejer sig om er hund med stor sandsynlighed nervøs drægtig. Dette ville også passe med, at hun har været i løbetid i juli.
Når hunde er nervøse drægtige opfører de sig typisk som drægtige hunde med mælkeproduktion og det hele. Den nervøse drægtighed kan stoppes med et middel der hedder Galastop. Dette skal du til dyrlæge med hunden for at få ordineret. Foretager du dig ikke noget vil den nervøse drægtighed dog også ophøre af sig selv typisk efter et par måneder.
Det er dog ikke hensigtsmæssigt at din hund sutter på sig selv. Det vil jeg anbefale at du forhindrer den i, da det i yderste konsekvens kan give anledning til brystbetændelse. Vil anbefale, at du sætter en krave på hende i en periode.
Du kan f.eks. bruge sådan en af de kraver som du kan finde på dette link her:

The post Hund sutter på sine egne patter appeared first on Gærum Dyreklinik.

Uro-Pet virker det?

$
0
0

Uro-Pet virker det?

Hvilket produkt vil du spørge om?
Uro-pet

Skriv dit spørgsmål her:
Vil gerne hører om det virker, da jeg har en hund som ikke vil spise
tørkost eller vådkost og hvor meget hun skal have , hun vejer
omkring 10 kg.

Hej Karin
Uro-pet virker mod urinvejssten hos hund og kat. Det virker på den mest almindelig type urinvejssten nemlig struvitsten. Så er det urinvejssten der er konstateret hos din hund kan du roligt bruge Uro-pet.
Doseringen til din hund er 1 teskefuld 2 gange dagligt.
Læs mere på dette link:

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen

The post Uro-Pet virker det? appeared first on Gærum Dyreklinik.

Viewing all 803 articles
Browse latest View live